Circulaire daken

Circulaire daken

Circulaire daken

 

Samen met Icopal proberen wij het eerste, circulaire model voor daken vorm te geven.

Een systeem waarbij het dak ons eigendom èn onze verantwoordelijkheid blijft, voor een afgesproken periode van bijvoorbeeld 25 jaar. 

 

Aan ons de uitdaging om een zo duurzaam mogelijk daksysteem aan te brengen, tegen zo laag mogelijke kosten. Men leased als het ware een waterdicht dak, tegen een vast gesteld tarief per jaar of maand. 

Aan het einde van de levensduur worden nog bruikbare materialen hergebruikt (zoals EPS isolatie).

De dakbedekking wordt hergebruikt in de compound van nieuwe dakrollen. 

 

Door circulair denken en handelen komt de uitdaging om iets zo duurzaam mogelijk te maken bij producent en verwerker te liggen. Het verdienmodel en dus de prestatie van het dak moet uiteindelijk het rendement gaan bepalen. 

Hoe langer de levensduur van het dak + hoe lager de kosten van onderhoud + de restwaarde van gebruikte materialen = het uiteindelijke rendement.

 

Circa anderhalf jaar geleden, gedurende een bijeenkomst van N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie), kwam Harskamp Daken in contact met ICS adviseurs. Jan Willem van Kasteel daagde Harskamp en Icopal uit om anders te gaan denken. 

Het doel is helder, de route ernaar toe is lastiger dan gedacht. Samen met AKD advocatuur vinden wij stukje bij beetje de juiste route naar de eerste circulaire daken. 

 

Wordt vervolgd ...